Правова природа іпотечного договору - Рибачок, В.А. (Часопис Київського університету права, 2010)
У роботі зроблена спроба на теоретичному рівні проаналізувати правову природу іпотечного договору, оскільки в результаті аналізу історії становлення і розвитку іпотечних правовідносин був зроблений висновок про те, що головною підставою для виникнення іпотечних правовідносин був і залишається саме договір іпотеки. Звертаючись до різних точок зору, проаналізовані підходи до розуміння такого поняття як «договір», при цьому зосереджена увага на аналізі правової природи іпотечного договору. Ключові слова: угода, договір, правова природа договору, іпотека, іпотечний договір, іпотечне зобов’язання, правова природа іпотечного договору. В работе сделана попытка на теоретическом уровне проанализировать правовую природу ипотечного договора, так как в результате анализа истории становления и развития ипотечных правоотношений был сделан вывод о том, что главным основанием для возникновения ипотечных правоотношений был и остается именно договор ипотеки. Обращаясь к разным точкам зрения, проанализированы подходы к пониманию такого понятия как «договор», при этом сосредоточено внимание на анализе правовой природы ипотечного договора. Ключевые слова: сделка, договор, правовая природа договора, ипотека, ипотечный договор, ипотечное обязательство, правовая природа ипотечного договора. In the paper the attempt to analyze on theoretical level the legal nature of hypothec agreement. In result of analysis of history of formation and development of hypothec relationship a conclusion that the hypothec agreement remains the basic ground leading to hypothec relationship was made. Taking into consideration different points of view, different approaches to understanding of such a concept as «agreement» were studied; focus being made on analysis of legal nature of hypothec agreement. Key words: deal, agreement, legal nature of agreement, hypothec, hypothec agreement, mortgage note, legal nature of hypothec agreement.