Поняття та зміст обтяжень майна - Мироненко, І.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті розглядаються питання щодо поняття та змісту обтяжень майна. Під обтяженнями майна пропонується розуміти обставини, що носять індивідуальний (ненормативний) характер та звужують визначені законодавством межі свободи (повноваження) носія суб’єктивного речового права. Індивідуальний характер обтяжень майна полягає в тому, що вони виникають або встановлюються щодо окремо визначених об’єктів на підставі правочинів або індивідуально-правових актів. До обтяжень майна відносяться речові права на чужу річ і зобов’язальні права як приватні обтяження, а також публічні обтяження (податкова застава, судовий арешт та ін.). Ключові слова: межі здійснення права, обмеження, обтяження. В статье рассматриваются вопросы о понятии и содержании отягощений имущества. Под отягощениями имущества рассматриваются обстоятельства, которые носят индивидуальный (ненормативный) характер и суживают определенные законодательством пределы свободы (полномочия) обладателя субъективного вещного права. К отягощениям имущества относятся вещные права на чужую вещь и обязательственные права как частные отягощения, а также публичные отягощения (налоговый залог, судебный арест и др.). Ключевые слова: пределы осуществления права, ограничения, отягощения. Questions are considered in this article concerning notion and maintenance of property burdens. Under the burdens of property are offered to understand the circumstances, that carry an individual (unnormative) nature and narrow the lines of freedom (authority) of transmitter of equitable thing right definite by legislation. Before the burdens of property the thing rights belong to the stranger thing and obligation rights as private burdens, but public burdens (tax mortgage, judicial arrest and other). Key words: right realization lines, limitation, burden.