Становлення юридичної риторики як теоретіко-прикладної спеціально-юридичної науки - Олійник, О.Б. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті розглянуто юридичну риторику в системі правових дисциплін як комплексну міждисциплінарну теоретико-прикладну спеціально-юридичну науку; показано розвиток юридичної риторики як науки про способи доказування, аргументації; висвітлено способи застосування правового мовлення для переконання окремої групи людей, населення певного регіону, держави або суспільства загалом; досліджено специфіку юридичної мови; розглянуто промову юриста як інструмент і засіб правозастосовчої діяльності. Ключові слова: предмет прикладної юридичної риторики, юридична промова, мовленнєві засоби правозастосовчої діяльності, новітні риторичні концепції - ірраціоналізм і метаформа, теорія правдоподібності; суб’єктно-об’єктний зв’язок доповідач (ритор) - слухач, офіційне преюдиційне рішення. В статье рассмотрена юридическая риторика в системе правовых дисциплин как комплексная междисциплинарная теоретико-прикладная специально-юридическая наука; показано развитие юридической риторики как науки о способах доказывания, аргументации; освещены способы применения правовой речи с целью убеждения отдельной группы людей, населения определенного региона, государства или общества в целом; исследована специфика юридического языка; рассмотрены речь юриста как инструмент и средство правоприменительной деятельности. Ключевые слова: предмет прикладной юридической риторики, юридическая речь, речевые средства правоприменительной деятельности, новейшие риторические концепции - иррационализм и метаформа, теория правдоподобия, субъектно-объектная связь докладчик (ритор) - слушатель. The article examines the legal system in the rhetoric of education as a complex interdisciplinary theoretical and applied a specially- jurisprudence; shows the development of legal rhetoric as the science of methods of proof, reasoning, describes how to use persuasion Broadcasting for separate groups of people, the population of a region, state or the general public, explored specific legal language speech lawyer considered as a tool and a means of law enforcement. Key words: Applied legal rhetoric, legal speech, verbal means of law enforcement, the latest rhetorical concept . and metaforma irrational, theory of probability, subjective-object communication speaker (orator) - listener.