Земельна ділянка як об'єкт правових відносин: поняття, ознаки, види - Кулинич, П.Ф. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті аналізуються законодавче та доктринальне визначення поняття земельної ділянки як об’єкта правових відносин, їх фізичні та юридичні ознаки, а також види. Обгрунтовується доцільність закріплення в законодавстві не тільки поняття земельної ділянки як об’єкта виключно земельних правовідносин, а її поняття як об’єктів земельно-лісових та земельно-водних відносин, які регулюються відповідно земельним і лісовим та земельним і водним правом. Пропонується також виділення в законодавстві окремого виду потенційно спірних земельних ділянок, межі та площа яких не є достатньо точно визначеними і можуть уточнюватися в майбутньому. Ключові слова: земельна ділянка, земельна лісова ділянка, земельна водна ділянка, потенційно спірна земельна ділянка, об’єкт правовідносин. В статье анализируются законодательное и доктринальные определения понятия земельного участка как объекта правовых отношений, их физические и юридические признаки, а также виды. Обосновывается целесообразность закрепления в законодательстве не только понятия земельного участка как объекта исключительно земельных отношений, но и его понятия как объектов земельно-лесных и земельно-водных отношений, регулируемых соответственно земельным/водным и земельным/лесным правом. Предлагается также выделение в законодательстве отдельного вида потенциально спорных земельных участков, границы и, соответственно, площадь которых являются недостаточно точно определенными и могут уточняться в будущем. Ключевые слова: земельный участок, земельный лесной участок, земельный водный участок, потенциально спорный земельный участок, объект правоотношений. In the article legislative and scientific definitions of land plot.s notion, its physical and legal features and types are analyzed. The necessity of including into legislation the notion of land plots as an object of land legal relations as well as the notion of land forest plots and land water plots as objects of properly land-forest and land-water legal relations is substantiated. It is also proposed to consider as a special type of potentially disputable land plots, which boundaries and size are not defined precisely and may be changed in the future. Key words: land parcel, land forest parcel, land water parcel, potentially disputable parcel, object of legal relation.