Роль неурядових організацій у запровадженні медіації в Україні (практика Європейського досвіду) - Ващук, О.М. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті висвітлюється роль неурядових громадських організацій у впровадженні медіації в Україні, піддано аналізу чинники, що гальмують даний процес, визначено основні організаційні форми медіації. Автором викладені пропозиції щодо внесення змін до законодавства України в частині правового регулювання процесу медіації та чіткого визначення кола справ, які можуть вирішуватися у порядку проведення медіації, порядок її призначення, строк процедури та її наслідки. Ключові слова: медіація, неурядові організації, відновне правосуддя, примірювальна процедура у кримінальному, господарському та адміністративному процесах. В статье раскрывается роль неправительственных общественных организаций в процессе внедрения института медиации в Украине, проанализированы факторы, осложняющие данный процесс, определены основные организационные формы медиации. Автором внесено ряд предложений по изменению законодательства Украины в части правового регулирования процесса медиации та определения круга дел, которые могут решаться в порядке проведения медиации, порядка ее назначения, срок процедуры та результаты. Ключевые слова: медиация, общественные организации, восстановительное правосудие, примирительная процедура в уголовном, гражданском и административном процессах. The article highlights the role of non-governmental organizations (NGOs) in the implementation of mediation in Ukraine. Author determined the basic organizational form of mediation and set out proposals for amendments to the legislation of Ukraine as the legal regulation of mediation: the procedure of its appointment, the term procedure and its consequences. Key words: mediation, non-governmental organizations, restorative justice, conciliation in the criminal, civil process.