Удосконалення організації та діяльності системи органів виконавчої влади з урахуванням європейських принципів і стандартів - Авер'янов, В.Б.; Пухтецька, А.А. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті висвітлені пріоритетні напрями удосконалення організації та діяльності системи органів виконавчої влади в Україні з урахуванням основних європейських принципів та стандартів, сформованих провідними європейськими регіональними організаціями. Розглянуто основні інституційні принципи організації публічної адміністрації в європейських країнах та сформульовано пропозиції щодо їх врахування в низі актів законодавства України. Значну увагу приділено запровадженню європейських стандартів діяльності публічних адміністрацій, зокрема розроблюваному на доктринальному рівні аспекту належної адміністрації (англ. - good administration) та потребам його запровадження у вітчизняному законодавстві, проекті Адміністративно-процедурного кодексу України. Визначено потребу розробки Кодексу належної адміністрації як загального інституційно-діяльнісного стандарту для всіх органів державного управління. Ключові слова: адміністративна реформа, державне управління, кодифікація, публічна адміністрація, система органів виконавчої влади. В статье освещены приоритетные направления усовершенствования организации и деятельности системы органов исполнительной власти в Украине с учетом основных европейских принципов и стандартов, определенных ведущими европейскими региональными организациями. Рассмотрены основные институционные принципы организации публичной администрации в европейских странах и сформулированы предложения об учете основных из них в актах законодательства Украины. Значительное внимание уделено внедрению европейских стандартов деятельности публичных администраций, в частности, разрабатываемому на доктринальном уровне аспекту надлежащей администрации (англ. - good governance) и проблемам его внедрения в отечественному законодательстве, проекте Административно-процедурного кодекса Украины. Определена необходимость разработки Кодекса надлежащей администрации как общего институционально-деятельностного стандарта для всех органов государственного управления. Ключевые слова: административная реформа, государственное управление, кодификация, публичная администрация, система органов исполнительной власти. The article represents the main approaches for improvement of organization and activities of the system of executive authorities in Ukraine, taking into account the main European principles and standards defined by the leading European regional organizations. Here’ve been reflected the main institutional principles of public administration organization common to the European countries and defined the proposals for their implementation in the acts of Ukrainian legislation. Special attention’s been paid to implementation of the European standards for activities of public administration, particularly to the developed in the doctrine aspect of good administration and the necessity of it’s implementation in the domestic legislation, draft Administrative procedure code of Ukraine. Here’s been defined the necessity of development of the Code of good administration as a general institutional-&-activity standard for all state government bodies. Key words: administrative reform, state governance, codification, public administration, system of executive authorities.