Деякі особливості правовідносин у сфері реалізації прав і свобод громадян в публічному управлінні - Лазур, Я.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті проведено аналіз теоретичних засад поняття фінансово-правової відповідальності та її складового елементу - фінансово-правової санкції. Автор досліджує наукові думки щодо понять «фінансово-правові санкції», «економічні санкції», «штрафні санкції», «штраф», «пеня» тощо; розглядає функції фінансово-правових санкцій з урахування засад загальної теорії права та фінансового права, зокрема, та виокремлює найхарактерніші ознаки фінансово-правової санкції. Ключові слова: фінансово-правова відповідальність, фінансово-правова санкція, ознаки фінансово-правової санкції. В статье проведен анализ теоретических основ понятия финансово-правовой ответственности и ее составляющего элемента - финансово-правовой санкции. Автор исследует существующие научные взгляды на понятия «финансово-правовая санкция», «экономическая санкция», «штрафная санкция», «штраф» и т.д.; рассматривает функции финансово-правовых санкций с позиций общей теории права и финансового права, в частности, и выделяет наиболее характерные признаки финансово-правовой санкции. Ключевые слова: финансово-правовая ответственность, финансово-правовая санкция, признаки финансово-правовой санкции. This article deals with the analysis of theoretical background of the notion in the sphere of both financial and law responsibility and its structural element - the financial and law sanction. The author researches the real scientific ideas as to the notions «financial and law sanction», «fine». The author also analyses the functions of financial and law sanctions including as the basement of common law theory so as financial law in particular. His special task is to analyses the most characteristic determinants of financial and law sanction. Key words: financial and law responsibility; financial and law sanction; signs of financial and law sanction.