Правове регулювання бездокументарних цінних паперів, питання міжнародного приватного права - Виговський, О.І. (Часопис Київського університету права, 2010)
У цій статті розглянуто колізійні питання володіння і обігу цінних паперів, що перебувають в опосередкованому володінні посередників - міжнародних депозитаріїв й інших фінансових установ. Проаналізовано доктринальні підходи зарубіжних науковців до розв’язання цих питань, наведено приклади їх вирішення в законодавствах ряду іноземних держав, розглянуто положення Гаазької конвенції 2002 р. про право, що підлягає застосуванню до певних прав на цінні папери, що перебувають у володінні посередника. Ключові слова: цінні папери; міжнародне приватне право; інвестор; посередник; рахунок у цінних паперах. В данной статье рассматриваются коллизионные вопросы владения и обращения ценных бумаг, которые находятся в опосредованном владении посредников - международных депозитариев и других финансовых учреждений. Автор анализирует доктринальные подходы зарубежных ученых к решению этих вопросов, приводит примеры их разрешения в законодательствах ряда иностранных государств, рассматривает положения Гаагской конвенции 2002 г. о праве, подлежащем применению к определенным правам на ценные бумаги, находящиеся во владении у посредников. Ключевые слова: ценные бумаги; международное частное право; инвестор; посредник; счет в ценных бумагах. The present article deals with the conflict of laws issues of ownership and circulation of the securities indirectly held by intermediaries . international depositaries and other financial institutions. The author analyzes the doctrinal approaches of foreign researchers to the solution of these issues, make examples from the legislations of a number of foreign jurisdictions, scrutinizes the provisions of the Hague Convention 2002 on the Law Applicable to Certain Rights in Respect of Securities Held With an Intermediary. Key words: securities; private international law; investor; intermediary, securities account.