Сучасний статус та перспективи відносин між Україною та Вишеградською четвіркою: механізм міжнародно-правового регулювання - Динис, Г.Г. (Часопис Київського університету права, 2010)
Предметом наукового дослідження є проблема формування та ефективності діючого механізму міжнародно-правового регулювання міжнародних відносин між державами - членами Вишеградської Четвірки та Україною. На думку автора, тільки діючий механізм міжнародно-правового регулювання міждержавних регіональних відносин створює реальні можливості сформулювати прагматичні оцінки та визначити можливі перспективи сучасного міжрегіонального співробітництва України з даним міжнародним політичним утворенням в умовах, коли держави Вишеградської Групи набули статусу членів ЄС, а також НАТО. Ключові слова: Вишеградська Група, міжнародне право, система міжнародних відносин, механізм міжнародно-правового регулювання, транскордонне співробітництво, міжтериторіальне співробітництво. Предметом научного исследования является проблема формирования и эффективности действующего механизма международно-правового регулирования межгосударственных отношений между государствами-членами Вышеградской Группы и Украиной. По мнению автора, только действующий механизм международно-правового регулирования межгосударственных региональних отношений создает реальные возможности сформулировать прагматичные оценки и определить возможные перспективы современного регионального сотрудничества Украины с данным международным политическим объединением в условиях, когда государства Вышеградской Группы приобрели статус членов ЕС, а также НАТО. Ключевые слова: Вышеградская Группа, международное право, система международных отношений, механизм международно-правового регулирования, трансграничное сотрудничество, межтерриториальное сотрудничество. This academic research is devoted to the analysis of formation and effectiveness of acting international legal regulatative mechanism of Vishegrad Group and Ukraine Interstate relations. The author argues that only, acting international legal regulatative mechanism of interstate regional relations is establishing real possibilities to formulate pragmatic opinion and shall determine possible perspectives of modern cooperation of Ukraine with international political unity of V4, taking into account the fact that member-states of Vishegrad Group acquired the status of member-states of EU and NATO. Key words: Vishegrad Group, International Law, International Relations System, International Legal Regulatative Mechanism, Transfrontier Cooperation, Interteritotial Cooperation, Cross-Border Cooperation.