Big lex rei sitae в угодах з цінними паперами до Гаазької конвенції про право, що застосовується до цінних паперів, які находяться у посередника - Буквич, А.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Статтю присвячено основним проблемам щодо розуміння та застосування ключового принципу ринку вибору права - ринку цінних паперів, нормі місцезнаходження речі (lex rei sitae). Володіння та передача цінних паперів на міжнародних фінансових ринках ускладнюється через демілітаризацію цінних паперів, тобто їх існування в електронному вигляді. Наприклад, lex situs - це правило, яке застосовується до правовідносин щодо прав власності на «реально наявне майно». Водночас сьогодні, коли інвестори, як правило, володіють цінними паперами через рахунки, відкриті у банках, або через інших брокерів, які в результаті вступають у відносини з іншими посередниками під час відповідної трансакції, практично неможливо застосувати lex rei sitae у його звичному розумінні. У системі непрямого володіння вважається, що lex rei sitae вже не є таким принципом для вирішення колізій із застосування права. Сучасний підхід до розуміння принципів та норм, що застосовуються до трансакцій з цінними паперами, та сучасні тенденції застосування такого підходу описано в статті. Ключові слова: угода з цінними паперами, право власності націнні папери, договір про відкриття рахунку у цінних паперах, право, що застосовується, посередник, інвестор. Статья посвящена основным проблемам, касающимся понимания и применения ключевого принципа выбора права рынка ценных бумаг, норме местонахождения вещи. Владение и передача ценных бумаг на международном финансовом рынке усложняется в связи с переводом ценных бумаг в электронную форму. Например, lex situs - это правило, которое применяется к правоотношениям права собственности на «реальное» имущество, то есть то, которое имеет свое физическое выражение. В то же время, сегодня, когда инвесторы, как правило, владеют ценными бумагами через счета, открытые в банках, либо у других брокеров, которые в результате вступают в правоотношения с другими посредниками по трансакции, практически делают невозможным применение привязки lex rei sitae. В системе непрямого владения считается, что lex rei sitae уже не является таким принципом для решения коллизий по применению права. В статье описаны современный подход к пониманию принципов и норм, которые применяются по трансакции с ценными бумагами, и современные тенденции. Ключевые слова: сделка с ценными бумагами, право собственности на ценные бумаги, договор об открытии счета в ценных бумагах, право, которое применяется, посредник, инвестор. This article is devoted to the main problems in understanding and practical application of one of the key principal of applicable law in securities market, lex rei sitae. The holding and transfer of interests in securities in the international financial markets has become increasingly complicated, in light of the immobilization of securities. In particular, the lex situs rule is commonly applied in determination the applicable law in relation to property aspects of tangible property. Meanwhile, today, when investors typically hold securities through accounts with brokers and banks, which in turn hold through accounts with other intermediaries, it is quite difficult to apply the lex rei sitae principal in its usual meaning which applied to the property. In a system of indirect securities holding, it is widely recognized that the lex situs approach is no longer provides a workable or certain conflicts of laws. The modern approach in understanding of principles and rules to be applied to the securities transaction and the modern way of the application of such approaches is described in the article. Key words: securities transactions, les rei sitae, property rights, securities account agreement, applicable law, intermediary, investor.