Особливості впровадження інституту медітації: європейський досвід - Шершун, К.П. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті проаналізовано передовий досвід європейських країн у частині запровадження медіації у кримінальному праві, визначено основні характеристики та принципи інституту відновного правосуддя, його переваги у порівнянні зі звичайною процедурою вирішення правових спорів (у судовому порядку) та охарактеризовано перспективи запровадження інституту медіації в Україні. Ключові слова: відновне правосуддя, медіація, вирішення спорів, конфлікт. В статье анализируется передовой опыт стран Европы в части становления медиации в уголовном праве, наведены основные характеристики и принципы института восстановительного правосудия, его преимущества по сравнению с обычной процедурой разрешения правовых конфликтов (в судебном порядке), а также характеризуются перспективы внедрения института медиации в Украине. Ключевые слова: восстановительное правосудие, медиация, разрешение споров, конфликт. This article analyzes european countries expirience of introduction mediation in criminal law. There are determed main characters and principles of the restorative justice, it’s advantages in compare with the simple prosedure of the resolving legal desputes (in court order). There are prospects of mediation introduction in Ukraine characterized. Key words: restorative justice, mediation, resolving desputes, tension.