Соціальні умови обмеження правосуб'єктності фізичних осіб у Стародавньому Римі - Качур, В.О. (Часопис Київського університету права, 2010)
Стаття присвячена дослідженню соціальних умов обмеження правосуб’єктності фізичних осіб у Стародавньому Римі. До соціальних умов, які впливали на обсяг правосуб’єктності, римські юристи відносили безчестя, соціальний статус, релігію, родинні зв’язки, ремесла і заняття, місце народження і місце проживання. Відтак здійснюється спроба розкрити суть кожної умови і показати ті обмеження правосуб’єктності фізичних осіб, які вона спричинювала. Ключові слова: соціальні умови, обмеження правосуб’єктності, фізичні особи. Статья посвящена исследованию социальных условий ограничения правосубъектности физических лиц в Древнем Риме. К социальным условиям, которые влияли на объем правосубъектности, римские юристы относили бесчестие, социальный статус, религию, родственные связи, трудовую деятельность, место рождения и место проживания. Поэтому делается попытка раскрыть сущность каждого условия и показать те ограничения правосубъектности физических лиц, которые она вызывала. Ключевые слова: социальные условия, ограничение правосубъектности, физические лица. The article explores the social conditions restricting of the personality of individuals in Ancient Rome. Roman lawyers called the shame, social status, religion, family communication, and work, place of birth and place of residence of the social conditions that affect the volume of the personality. Therefore, attempts to reveal the essence of each condition and to show restrictions of the personality that it provoked. Key words: the social conditions, restriction of the personality, individuals.