Відповідальність і правові наслідки порушення обов'язань, забезпечених завдатком - Бойко, А.О. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті досліджуються основні позиції та особливі риси відповідальності за порушення зобов’язань, забезпечених завдатком. Крім того, аналізуються випадки настання відповідальності і правові наслідки для сторін за порушення зобов’язань, забезпечених завдатком. Також досліджується поняття збитків, визначається момент відшкодування збитків та співвідношення збитків та завдатку за порушення зобов’язань. Ключові слова: завдаток, відповідальність, порушення зобов’язання, кредитор, збитки, боржник. В статье исследуются основные позиции и особенные черты ответственности за нарушение обязательств, обеспеченных задатком. Кроме того, в статье анализируются случаи наступления ответственности и правовые последствия для сторон за нарушение обязательств, обеспеченных задатком. Также исследуется понятие убытков, определяется момент возмещения убытков и соотношение убытков и задатка за нарушение обязательств. Ключевые слова: задаток, ответственность, нарушение обязательств, кредитор, убытки, должник. This article investigates the basic positions and particular features of responsibility for violation of the obligations secured by the earnest. Besides, the article analyzes the cases of liability and legal consequences for the parties for breach of obligations secured by the earnest. Also, investigates the concept of damages, determines time of restitution and the ratio of damages and the earnest for violation of obligations. Key words: an earnest, responsibility, breach of obligation, creditor, damage, debtor.