Конституційно-правові аспекти екологічної безпеки - Ярощук, В.Г. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті розкрито правову природу екологічної безпеки як конституційної категорії. Особливістю застосування цього правового поняття в Конституції України є те, що воно вживається у двох значеннях: як правовий принцип і як самостійний напрям екологічної діяльності. Досліджено основні проблемні питання вживання поняття екологічної безпеки у цих аспектах. Ключові слова: екологічна безпека; охорона навколишнього природного середовища; екологічні правовідносини; конституційний принцип; національна безпека; екологічний інтерес. В статье раскрывается правовая природа экологической безопасности как конституционной категории. Особенностью применения этого правового понятия в Конституции Украины является то, что оно употребляется в двух значениях: как правовой принцип и как самостоятельное направление экологической деятельности. В статье исследованы основные проблемные вопросы употребления понятия экологической безопасности в этих аспектах. Ключевые слова: экологическая безопасность; охрана окружающей среды; экологические правоотношение; конституционный принцип; национальная безопасность; экологический интерес. The article examines the lawful nature of ecological security as a constitutional category. Application feature of this legal concept of Ukrainian Constitution is the fact that it has two meanings: as a legal principle and as an independent direction of ecological activity. Some basic problem questions about wing of the term «ecological security» in both meanings were studied in this article. Key words: ecological security; guard of environment; ecological legal relationships; constitutional principle; national safety; environmental interests.