Модуляция воспаления в почке при обструкции мочеточника путем ингибирования эффектов ангиотензина-ІІ - Баринов, Э.Ф.; Волошин, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Метою дослідження з'явилося вив-чення структури нефронів при односторонній 48 год. обструкції сечоводу на фоні введення Лозартану (10 мг/кг маси) у 20 дорослих білих щурів-самців з пониженою сенситивністю рецепторів І-типа до ангіотензину II. Встановлено синхронне посилення репаративних процесів кіркових відділів всіх груп нефронів через 7 діб після усунення обструкції сечоводу. Інтенсифікація функції ниркових канальців виявляється випереджаючим відновленням ТВЧПГ; сповільнене відновлення ТВЧПГ (товстої висхідної частини петлі Генле) юкстамедуллярньїх нефронов в порівнянні з суперфіціальними-кортикальними нефронами обумовлено низькою резервною компенсаторною потужністю ниркових канальців юкстамедулярних нефронів. The aim of the work presented is to study nephron's structure at unilateral 48-hour obstruction of ureter on the background of Lozartan (10 mg/kg of mass) injections at 20 adult white male-rats with lower sensitivity of receptors of I type to angiotensin II. Synchronous strengthening of reparative processes of crust areas of all groups of nephrons in 7 days after the removal of ureter obstruction has been revealed.
Intensification of The renal canal functions shows up by passing ahead renewal of Thick ascending part of a Henle's loop; slow renewal of Thick ascending part of a Henle's loop juxtamedular nephrons on comparison with superficinal-cortical nephrons is conditioned by low reserve compensate power of The renal canal of juxtamedular nephrons.