Методические подходы к оценке токсичности продуктов горения полимерных строительных материалов на основе пенополистирола в натурных испытаниях - Пресняк, И.С.; Задорожнюк, Е.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Наведені результати санітарно- хімічних досліджень продуктів деструкції чотирьох матеріалів зовнішньої теплоізоляції на основі пенополістиролу (ППС) в умовах натурних випробувань. Теплоізоляцією була облицьована кам'яна 2-х поверхова будова. Джерело возгоряння знаходилося всередині будівлі. В результаті випробувань мала місце конструкційна та хімічна деструкція матеріалу з утворенням токсичних продуктів II-IV класів небезпечності. Дані випробувань свідчать про те, що концентрація токсичних речовин, які утворилися внутри теплоізоляції в результаті термоокислювального безполум'яного розкладу матеріалу при 200-350оС суттєво знижується вне матеріала в результаті полум'яного горіння та окислення. Теплова дія на матеріал і як слідство кількість продуктів термодеструкції в значній мірі залежить від напряму вітру та інших метеорологічних факторів. Вибір точок пробовідбору позволив вичленити продукти деструкції теплоізоляції із газів пожару. Показано, що дані, які отримані в результаті повномасштабного пожару, адекватні таким, що отримані в лабораторних випробуваннях. Sanitary-chemical research of decomposition products of four external thermo insulation materials on the basis of expanded polystyrene (EPS) in conditions of natural tests is carried out. The stone 2 floor structure with the center of a fire inside a structure has been reveted by the external thermo insulation. As a result of tests constructional and chemical destruction of a material with formation of toxic products II-IV classes of danger was observed. Concentration of toxic substances formed inside the thermo insulation in result of thermo oxidative unflamy decomposition of a material at 200-350оС is essentially reduced outside of a material as a result of flaming burning and oxidation.
Thermal influence on a material and as consequence the quantity of products strongly depends on a direction of a wind and other meteorological factors. The probe analysis from inside the thermo insulation in comparison with other points of probing has allowed to allocate its products from gases of a fire. The received data set shows, that results of the full-scale fire testings are adequate to those obtained in laboratory experiments.