Еволюція систем планування господарської діяльності промислових підприємств - Ткаченко, А.М.; Казачков, І.О. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
У статті розглянуто основні фази еволюції систем планування: короткострокове бюджетування, довгострокове планування, стратегічне планування та управління. Проведено аналіз переваг та недоліків кожної планової системи, досліджуються причини переходу до стратегічного управління. Ключові слова: підприємство, планування, бюджет, економіка, ринок, керівництво, стратегічне управління, перспектива. В статье рассматриваются основные фазы эволюции систем планирования: краткосрочное бюджетирование, долгосрочное планирование, стратегическое планирование и управление. Проанализированы преимущества и недостатки каждой плановой системы, исследуются причины перехода к стратегическому управлению. Ключевые слова: предприятие, планирование, бюджет, экономика, рынок, руководство, стратегическое управление, перспектива. The basic stages of the planning systems evolution, such as: short-term scheduling, long-term planning, strategic planning and management, – are described in this article. The advantages and the shortages of these planning systems were analyzed; the reasons of switching to strategic management are investigated. Key words: enterprise, planning, budget, economy, market, guidance, strategic management, prospect.