Ефективність оздоровлення сортів картоплі біотехнологічними методами - Демчук, І.В.; Зарицкий, М.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
Наведено результати досліджень мінливості ліній регенерантів, отриманих при оздоровленні сортів картоплі біотехнологічними методами. Оздоровлені лінії в межах сортозразків достовірно відрізняються одна від одної, особливо за продуктивністю. Відмінності ліній меристемного походження носять епігенетичний характер та зберігаються у бульбових поколіннях. Мінливість ліній, які походять з калюсу, обумовлена генетично. Підкреслюється необхідність ефективного добору сортополіпшувальних ліній для первинного насінництва картоплі. Приведены результаты исследований изменчивости линий регенерантов, полученных в результате оздоровления сортов картофеля биотехнологическими методами. Оздоровленные линии в границах сортообразцов достоверно различаются между собой, особенно по признаку продуктивности. Отличия носят эпигенетический характер и сохраняются в клубневых поколениях. Изменчивость линий, имеющих меристемно-каллусное происхождение, является генетической. Подчеркивается необходимость эффективного отбора сортоулучшающих линий для первичного семеноводства картофеля. It were adduced the results of investigation of cultivar variability of potato clones obtained with biotechnological methods. The lines of virus-free regenerants are significantly different from each other within the bounds of cultivar pattern, especially on the sign of their productivity. There are epigenetic differences and they are saved in tuber generations. Variability of callusing-derivation clonals has genetic character. It is underlined the necessity of effective selection of best-characteristic lines for the potato seed initial material.