Вплив лектину картоплі на ростову активність діазотрофів - Жеребор, Т.А.; Козар, С.Ф.; Усманова, Т.О. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
Наведено результати досліджень впливу лектину картоплі на ростову активність бактерій родів Azotobacter і Azospirillum. Вивчено залежність росту мікроорганізмів від його вмісту в живильному середовищі в діапазоні концентрацій 0,2–20 мкг/мл. Визначено оптимальну концентрацію лектину в середовищі для консорціуму Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 мкг/мл) та Azospirillum brasilense 410 (1,5 мкг/мл), за якої зростають показники щільності популяції, питомої швидкості росту бактерій та зменшується час подвоєння біомаси мікроорганізмів. Приведены результаты исследований влияния лектина картофеля на ростовую активность бактерий рода Azotobacter и Azospirillum. Изучено зависимость роста микроорганизмов от его содержания в питательной среде в диапазоне концентраций 0,2–20 мкг/мл. Определено оптимальную концентрацию лектина в среде для консорциума Аzotobacter vinelandii и Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 мкг/мл) и Azospirillum brasilense 410 (1,5 мкг/мл), при которой увеличиваются показатели плотности популяции, удельной скорости роста бактерий и уменьшается время удвоения биомассы микроорганизмов. It are presented the results of the research of рotato lectin effect onto the growth activity of bacteria Azotobacter and Azospirillum genera. Dependence of growth of microorganisms on its content in the nutrient medium containing of it at the level of 0,2–20 mсg/ml was studied. It have been established the optimal рotato lectin concentration for Аzotobacter vinelandii and Аzotobacter chroococcum M-70/2 (1,0 mсg/ml) and Azospirillum brasilense 410 (1,5 mcg/ml), when the bacteria population density, specific growth rate are increased, biomass doubling time is decreased.