Регулювання ростової активності популяцій промислових штамів Bradyrhizobium japonicum в умовах in vitro - Козар, С.Ф.; Усманова, Т.О. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
Наведено результати досліджень щодо оптимізації процесу культивування бульбочкових бактерій сої шляхом підбору оптимальних середовищ, а також з визначення ростової активності популяцій Bradyrhizobium japonicum за дії продуктів метаболізму симбіотичних і асоціативних діазотрофів в умовах in vitro. Найвища ростова активність цих мікроорганізмів виявлена при їх культивуванні в середовищі з додаванням стерилізованої бактеріальної суспензії з екзо- і ендо-метаболітами Azospirillum brasilense. Приведены результаты исследований относительно оптимизации процесса культивирования клубеньковых бактерий
сои путем подбора оптимальных сред, определена ростовая активность популяций Bradyrhizobium japonicum под влиянием продуктов метаболизма симбиотических и ассоциативных
диазотрофов в условиях in vitro. Наивысшая ростовая активность
этих микроорганизмов обнаружена при их культивировании в среде с добавлением стерилизованной бактериальной суспензии с экзо- и эндо-метаболитами Azospirillum brasilense. The results of researches on optimization of soya rhizobium
cultivation process through choosing optimum environments are shown
in the article. It also represents growth activity of Bradyrhizobium
japonicum population influenced by products of symbiotic and
associative diazotroph metabolism in vitro. The highest growth activity
of these microorganisms is shown when their cultivation in the medium
with sterile bacterial suspensions with exo- and endo- metabolites of
Azospirillum brasilense.