Хемотаксис у ризобактерій до ексудатів овочевих рослин на агаризованих середовищах - Мельничук, Т.М. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
Запропоновано модифікацію методу визначення позитивного хемотаксису у штамів ризобактерій до ексудатів овочевих рослин на агаризованих середовищах, що полягає у заміні штучного введення хемоефекторів на нативні виділення проростків певного виду рослин, які представлені комплексом речовин. Цей метод забезпечує визначення позитивного хемотаксису (початкового етапу формування рослинно-мікробних асоціацій) та дозволяє, в деякій мірі, пояснити підвищену активність штамів при їх застосуванні у мікробних комплексах, є перспективним для попередньої оцінки нововиділених та виробничих штамів щодо їх асоціативної взаємодії з певним видом рослин. Предложено модификацию метода определения положительного хемотаксиса ризобактерий к экссудатам овощных растений на агаризованных средах, которая состоит в замене искусственного введения хемоэффекторов на нативные выделения проростков определенного вида растений, которые представляютт комплекс веществ. Этот метод обеспечивает определение положительного хемотаксиса (начального этапа формирования растительно-микробных ассоциаций) и позволяет, в некоторой степени, объяснить повышенную активность штаммов при их применении в микробных комплексах, является перспективным для предварительной оценки нововыделенных и производственных штаммов в отношение их ассоциативного взаимодействия с определенным видом растений. The modified method of positive chemotaxis determination at the culture of rhizobakteria to vegetable plant exudates on the medium with agar was proposed. It is a substitution of artificial introduction of chemoeffectors with native exudates of seedlings of the definite plants which are a complex of compounds. This method provides determination of positive chemotaxis (the initial stage of plants-microbes associations forming), allows to explain the promoted activity of strains at their application in microbic complexes and it is considered to be perspective for initial evaluation of new and industrial strains.