Перспективи створення та діяльності українських компаній з урахуванням законодавства Європейського Союзу - Пономаренко, Д.В. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
У статті здійснюється порівняльний аналіз чинного законодавства в сфері створення та функціонування акціонерних товариств в Україні й законодавства Європейського Союзу (ЄС). За результатами проведеного дослідження зроблені висновки щодо напрямків гармонізації законодавства України з правом ЄС з метою прискорення процесу інтеграції України до ЄС. Ключові слова: інтеграція, Європейський Союз, гармонізація, Директива, європейське право, акціонерні компанії, акціонери, кредитори, реорганізація. В статье проводится сравнительный анализ действующего законодательства в сфере создания и функционирования акционерных обществ в Украине и законодательства Европейского Союза (ЕС). По результатам проведенного исследования сделаны выводы о направлениях гармонизации законодательства Украины с правом ЕС с целью ускорения процесса интеграции Украины в ЕС. Ключевые слова: интеграция, Европейский Союз, гармонизация, Директива, европейское право, акционерные компании, акционеры, кредиторы, реорганизация. The article presents a comparative analysis of current legislation of Ukraine and European Union (EU) in the field of creation and functioning of joint-stock companies. Based on results of the research, the conclusions on directions for harmonization of the legislation of Ukraine and EU are made in order to accelerate the process of Ukraine’s integration into EU. Key words: integration, European Union, harmonization, Directive, European law, joint-stock company, shareholders, creditors, reorganization.