Застосування методу динамічного планування в діяльності підприємств в умовах економічної кризи - Кобзій, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
Розглянуто проблеми з розробки нових методів планування діяльності підприємств, які дозволять забезпечити високий рівень адаптивності та гнучкості системи планування в сучасних кризових умовах постійно змінного ринкового середовища. Уперше запропоновано метод динамічного планування, який дозволяє більш ефективно здійснювати планування показників економічної діяльності підприємства, гнучко відповідати непередбаченим змінам ринкового середовища і з високим ступенем мобільності адаптувати діяльність підприємства до нових умов. Крім того, запропонований метод дозволяє вирішувати практичні питання з планування показників діяльності підприємств і коригувати їх з урахуванням динаміки постійних змін. Новизна цієї роботи полягає в розробці графічної моделі динамічного планування, обґрунтуванні механізму планування діяльності підприємств в кризових умовах. Ця модель дозволяє найбільш ефективно враховувати динамічність ринкових процесів, вчасно здійснювати коригування основних показників та усувати можливі збитки, постійно підтримуючи беззбитковість виробництва. Ключові слова: криза, динамічне планування, беззбитковість, витрати, собівартість продукції. Рассмотрены проблемы по разработке новых методов планирования деятельности предприятий, которые позволят обеспечить высокий уровень адаптивности и гибкости системы планирования в современных кризисных условиях постоянно переменной рыночной среды. Впервые предложен метод динамического планирования, который позволяет более эффективно осуществлять планирование показателей экономической деятельности предприятия, гибко отвечать непредвиденным изменениям рыночной среды и с высокой степенью мобильности адаптировать деятельность предприятия к новым условиям. Кроме того, предложенный метод позволяет решать практические вопросы по планированию показателей деятельности предприятий и корректировать их с учетом динамики постоянных изменений. Новизна данной работы заключается в разработке графической модели динамического планирования, обосновании механизма планирования деятельности предприятий в кризисных условиях. Эта модель позволяет наиболее эффективно учитывать динамичность рыночных процессов, своевременно осуществлять корректировку основных показателей и устранять возможные убытки, постоянно поддерживая безубыточность производства. Ключевые слова: кризис, динамическое планирование, безубыточность, расходы, себестоимость продукции. Problems are considered on development of new methods of planning of activity of enterprises which will allow to provide the high level of adaptiveness and flexibility of the planning system in the modern terms of crises constantly variable market environment. The method of the dynamic planning, which allows more effectively to carry out planning of economic performance of enterprise indicators, is first offered, flexibly to answer the unforeseen changes of market environment and with the high degree of mobility to adapt activity of enterprise to the new terms. In addition, the offered method allows to decide practical questions on planning of performance of enterprises indicators and correct them taking into account the dynamics of permanent changes. The novelty of this work consists in development of graphic model of the dynamic planning, ground of mechanism of planning of activity of enterprises in the terms of crises. This model allows most effectively to take into account dynamic quality of processes of markets, in good time to carry out adjustment of basic indexes and remove possible losses, constantly supporting the break-even of production. Key words: crisis, dynamic planning, break-even, charges, unit cost.