Методи прогнозування поведінки суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності при зміні митної політики держави - Осадча, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
У статті досліджено актуальні питання прогнозування поведінки суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності при зміні митної політики держави. Надано методику анкетування та визначення ймовірності переходу до нових засобів декларування при зміні зовнішніх обставин та запропоновано використовувати Марковські ланцюги для прогнозування поведінки в процесі зміни митних ставок. Ключові слова: митний режим, прогноз, Марковські ланцюги, політика протекціонізму, політика вільної торгівлі, митна політика. В статье исследованы актуальные вопросы прогнозирования поведения субъектов внешнеэкономической деятельности при изменении таможенной политики государства. Представлена методика проведения анкетирования и определения вероятности перехода к новым способам декларирования при изменении обстоятельств и предложено использовать Марковские цепи для прогноза поведения в процессе изменения таможенных ставок. Ключевые слова: таможенный режим, прогноз, Марковские цепи, политика протекционизма, политика свободной торговли, таможенная политика. At the article the actual questions of making prognosis of conduct of the foreign economic activities subjects under the state customs policy changing is analyzed. The methodology of questionnaires fulfilling and possibility definition of transforming to the new declaration methods under the circumstances changing is given. It’s proposed to use the Markov’s chains for making prognosis of conduct in the process of customs taxes changing. Key words: customs regimes, prognosis, Markov’s chains, protection policy, free trade policy, customs policy.