Особенности формирования фондового рынка в Украине во второй половине 90-х годов ХХ века - Назарчук, М.И. (Економічний вісник Донбасу, 2009)
З метою з’ясування причин серйозних недоліків у функціонуванні фондового ринку України, особливо його біржового сегменту, ретроспективно розглянуто найсуттєвіші моменти в історії його формування в другій половині 90-х років минулого століття. Проаналізовано особливості законодавчо-правової бази та їх вплив на формування біржового ринку цінних паперів. Простежені маловідомі епізоди й наведені відповідні відомості про функціонування неорганізованого позабіржового сегмента ринку. Виявлені суттєві відмінності між біржовим і неорганізованим позабіржовим ринками цінних паперів у характері їх зв’язків із станом економіки країни та господарчими суб’єктами. Ключові слова: фондовий ринок, біржові і позабіржові ринки, цінні папери. В целях выяснения причин серьезных недостатков в функционировании фондового рынка Украины, особенно его биржевого сегмента, ретроспективно рассмотрены наиболее существенные моменты в истории его формирования во второй половине 90-х годов прошлого века. Проанализированы особенности законодательно-правовой базы и их влияние на формирование рынка ценных бумаг. Прослежены малоизвестные эпизоды и приведены соответствующие сведения о функционировании неорганизованного внебиржевого сегмента рынка. Выявлены существенные отличия между биржевым и неорганизованным внебиржевым рынками ценных бумаг в характере их связей с состоянием экономики страны и хозяйствующими субъектами. Ключевые слова: фондовый рынок, биржевые и внебиржевые рынки, ценные бумаги. With the purpose of finding out the causes of serious drawbacks in functioning of the Ukrainian stock market, and especially its on-exchange segment, the most significant moments in the history of its creation in the second half of 90th of XX century are retrospectively considered. Peculiarities of a legislative legal base and its influence on the creation of a securities stock market are analyzed. Little known episodes are traced and corresponding information about functioning of an unorganized off-exchange market segment are given. Essential differents between exchange stock market and on- exchange anorganized securities market in a character theirs connection with condition of economics of the country and economic subjects are founded out. Key words: fund market, exchange and upstairs markets, securities.