Предмет пізнання соціальної економіки - Кірнос, І.О. (Економічний вісник Донбасу, 2010)
Розглянуто предмет пізнання соціальної економіки та досліджено підходи до визначення її концептуальних меж. Унаслідок порівняння поглядів вітчизняних та зарубіжних економістів визначено ширше трактування соціальної економіки західною школою. Запропоновано визначення соціальної економіки як економіки взаємної відповідальності громадян і держави. Ключові слова: соціальна економіка, предмет пізнання, соціально-орієнтована ринкова економіка, тип господарської системи, соціальна справедливість, соціальний консенсус, соціальне партнерство. Рассмотрен предмет познания социальной экономики и подходы к определению ее концептуальных границ. В результате сравнения взглядов отечественных и зарубежных экономистов определено более широкое трактование социальной экономики западной школой. Предложено определение социальной экономики как экономики взаимной ответственности граждан и государства. Ключевые слова: социальная экономика, предмет познания, социально-ориентированная рыночная экономика, тип хозяйственной системы, социальная справедливость, социальный консенсус, социальное партнерство. In the article the object of cognition of social economy is scrutinized. The approaches towards defining its conceptual borders are analyzed. Having compared opinions of the national and foreign economists the broader meaning of social economy by foreign scholarship is defined. The definition of social economy as the economy of the mutual responsibility both for government and citizens is proposed. Key words: social economy, object of cognition, socially oriented market economy, type of economic system, social justice, social consensus, social partnership.