Гигиенический анализ эксплуатируемых природоохранных систем на транспорте - Приказюк, А.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Всього вивчено 93 зразки суднових стічних вод: 30 до очищення і 63 після нього. Ефективність роботи установок оцінювали загальноприйнятими методами: хімічними (зважені речовини, перманганатна окислюваність, БПК5 і залишковий активний хлор), бактеріологічними (колі індекс, мікробне число, індекс умовно патогенних ентеробактерий) і вірусологічними (виділення ентеровірусів). У 29 (53,5 ± 2,3%) з 54 зразків стічних вод, що скидаються за борт, містилися сальмонели, клебсиели, ентерококи, стафілококи і клостридії. Останнє свідчить про незадовільне знезараження суднових стоків на вивчених типах установок. A total of 83 waste water samples were tested by chemical, bacteriological and virological methods with the aim of sanitary hygienic evaluation of sewage treatment and
decontamination by means of different purification installations on ships. Untreated sewage was qualified as epidemiologically hazardous, according to hygienic norms.
Particulate matter content did not exceed the norm only in 12% of the samples, BOD 5 was consistent with the norm in 36%, coli index in 20%. Opportunistic microorganisms were detected after treatment in 53.5±2.3%, enteroviruses in 11±0.1% of the samples.