Обґрунтування системи диференціації заробітної плати в умовах ВАТ „Євроавтотранс” - Давидова, Є.В. (Економічний вісник Донбасу, 2011)
У статті розглянуті недоліки існуючої тарифної системи на виробничо-транспортному підприємстві. Проаналізовані основні принципи застосування системи грейдів, головним достоїнством якої є можливість переведення такого нематеріального показника, як цінність роботи співробітника, в грошовий еквівалент. Розроблені конкретні рекомендації удосконалення схеми нарахування зарплати за допомогою перетворення її в систему грейдів. Реалізація запропонованих заходів забезпечить проводити більш гнучку, прозору політику оплати праці порівняно з традиційною тарифною системою. Ключові слова: заробітна плата, диференціація заробітної плати, система грейдів, ранжування, фактори оцінки посад, грейд, лінія зарплат, мотивація. В статье рассмотрены недостатки существующей тарифной системы на производственно-транспортном предприятии. Проанализированы основные принципы применения системы грейдов, главным достоинством которой является возможность перевода такого нематериального показателя, как ценность работы сотрудника, в денежный эквивалент. Разработаны конкретные рекомендации усовершенствования схемы начисления зарплаты с помощью преобразования ее в систему грейдов. Реализация предлагаемых мер обеспечит проводить более гибкую, прозрачную политику оплаты труда по сравнению с традиционной тарифной системой. Ключевые слова: заработная плата, дифференциация заработной платы, система грейдов, ранжирование, факторы оценки должностей, грейд, линия зарплат, мотивация. In article lacks of existing tariff system are considered on is industrial-transport enterprise. Analyzes the basic principles of grading system, which advantage is possibility of transfer of such non-material showing, as value of work of the employee, in a money’s equivalent. Concrete recommendations of improvement of the scheme extra charges of the wage by means of its transformation to grading system are developed. Realization of offered measures will provide to carry out more flexible, transparent to the policy of payment in comparison with traditional tariff system. Key words: wages, wage differentiation, grading system, assessment factors of wages, ranking, grade, line of wages, motivation.