Металлотионеин: биологические функции. Роль металлотионеина в транспорте металлов в организме - Пыхтеева, Е.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
На підставі аналізу літератури і власних досліджень показано, що за рахунок своєї будови (первинної і вторинної структури білка) металотіонеїн (МТн) має здатність ефективно зв’язувати двовалентні іони важких металів. Важкі метали виступають індукторами синтезу МТн. Комплекси металл МТн руйнуються в лізосомах. Зв’язування ТМ з Мтн в міцні комплекси відбувається в основному в гепатоцитах. Це зв’язування допомагає понизити гепатотоксичну дію ТМ. Комплекс металл МТн при деградації в лізосомах клітин нефроепітелію здатний викликати їх апоптоз. Для отримання нефротоксичного ефекту достатньо введення нижчої концентрації комплексу кадмийМТн (у перерахунку на метал), ніж неорганічної солі кадмію. It is rotined on the basis of analysis of literature and own researches, that due to the structure of MTn is able effectively to link the bivalent ions of heavy metals. Heavy metals are inducting of synthesis of MTn. The complexes of Me МТн degrade in lysosomes. The durable fastening TM with MTn a place mainly in hepatic cells. This fastening helps to reduce a hepatotoxic action of TM. Degradation of complex Me—МТн in lysosomes of nephrocyte bring to their apoptosis. For the receipt of nephrotoxic effect there is enough introduction of less concentration of complex of Cd МТн (in a count on a metal), what to inorganic salt of cadmium.