Сравнительные санитарно-гигиенические исследования газообразных продуктов термоокислительной деструкции и пиролиза полимерных материалов - Шафран, Л.М.; Басалаева, Л.В.; Копа, М.Р. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Дослідженнями авторів суттєво доповнені дані літератури щодо горіння полімерних матеріалів на основі полістиролу та гуми. Проведені дослідження дозволили ідентифікувати більш широкий спектр характеристичних хімічних сполук, які обумовлюють токсичність вищевказаних полімерів під час пожеж. В продуктах піролізу та термоокислювальної деструкції полістиролу під час спалювання при різних температурах присутній мономерний стирол, а також ароматичні вуглеводні і водень ціаністий. Характеристичними сполуками під час спалювання гуми на основі синтетичних каучуків поряд з оксидом та диоксидом вуглецю є мономери (дивініл, акрилонітрил, ізопрен). Оскільки у продуктах горіння досліджуваних матеріалів присутні речовини 1 го та 2 го класів небезпеки, при переробці матеріалів, утилізації і зничтоженні відходів необхідна обов’язкова екс
пертиза складу токсичних речовин, що виділяються, та їх кількісна оцінка, що дозволить суттєво поліпшити якість сертифікаційних випробувань полімерів на токсичність продуктів горіння. The substantially complemented is given researches of authors literatures in relation to burning of polymeric materials on the basis of polystyrene and rubber. The conducted researches allowed to identify more wide spectrum of characteristic compounds which stipulate toxicness of polymers during fires. In the products of pyrolyse and thermodestruction of polystyrene under time incineration at different temperatures styrene, and also aromatic hydrocarbons and hydrogen is present cyanogen. Characteristic connections during incineration of rubber on the basis of collastics next to an oxide and dioxide carbon are monomers (divynуl, acrilonitril, isoprene).
As there are matters of 1st and 2th classes of danger in the products of burning of the probed materials, at processing of materials, utilization and deletion offcuts obligatory examination of composition of toxyc matters which are selected is needed, and them quantitative estimation which will allow substantially to improve quality of certification tests of polymers on toxicness of products of burning.