Противовоспалительное и противоотечное действие сочетанного использования ультразвука, лиманного пелоида и рапы Куяльницкого лимана - Кравченко, И.А.; Ларионов, В.Б.; Овчаренко, Н.В.; Менчук, Д.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
На моделі карагінанового набряку встановлено, що пелоїд та рапа Куяль ницького лиману проявляють помірну протизапальну дію, зменшуючи набряк майже у 2 рази. Концентрація солі у рапі не має суттєвого впливу на протиза пальну та протинабракову дію. Сумісне використання ультразвуку сприяє зменшенню запалення та набряку вже до 5-6 доби після введення карагінану, що може використовуватись як альтернативний терапевтичний засіб. On the model of сarrageenan edema it was shown that Kuyalnic Liman peloid and saline possess moderate anti inflammatory activity, reducing the edema at 2 times. The saline concentration doesn’t influence the anti inflammatory and antihydropic activity. The concomitant ultrasound usage reduces the edema to unchanged data at 5-6 th day of сarrageenan injection that can be used as alternative therapy.