Значення екскурсії Панорамою "Оборона Севастополя 1854—1855 років" для популяризації історії Кримської війни 1853—1856 років та панорамного мистецтва - Нікітіна, І. (Ніжинська старовина, 2010)
У статті розглянутий вплив прийомів проведення екскурсії у панорамі, її складових, насичення розповіді емоційними тезами тощо на популяризацію подій історії Кримської війни 1853–1856 рр. та панорамного мистецтва загалом. Визначена важливість такого впливу на розповсюдження просвітницьких знань серед відвідувачів об’єктів експонування панорамного мистецтва. В статье рассмотрено влияние приемов проведения экскурсии, ее составляющих, насыщения рассказа эмоциональными тезисами и пр. на популяризацию событий истории Крымской войны 1853–1856 гг. и панорамного искусства в целом. Установлена важность такого влияния на распространения просветительских знаний по темам объектов панорамного исскуства. In this article was an inspected the impact method’s of conducting the excursion, its composition elements, saturation account emotional thesis ect. to popularization events of Crimean war 1853–1856 and panorama’s painting. Ascertained importance its impact for disseminate elucidative knowledge’s in themes among visitor of object.