Звід пам'яток історії та культури України — основа складання державного реєстру пам'яток архітектури та містобудування історичних міст - Бондаренко, Р. (Ніжинська старовина, 2010)
Стаття присвячена розкриттю проблем, пов’язаних зі специфікою виявлення та висвітлення у Зводі пам’яток історії та культури України об’єктів архітектурної та містобудівної спадщини історичних міст. Як окремі об’єкти культурної спадщини пам’ятки архітектури та містобудування в історичних містах знаходяться у нерозривному зв’язку між собою, мають висвітлюватися в комплексі з історико-культурною спадщиною в цілому й потребують відповідного забезпечення комплексності їх охорони. Статья посвящена раскрытию проблем, связанных со спецификой выявления и освещения в Своде достопримечательностей истории и культуры Украины объектов архитектурного и градостроительного наследства исторических городов. Как отдельные объекты культурного наследия достопримечательности архитектуры и градостроения в исторических городах находятся в неразрывной связи между собой, должны освещать в комплексе с историко-культурным наследием в целом и нуждаются в соответствующем обеспечении комплексности их охраны. The article is devoted opening of problems, related to the specific of exposure and illumination in Register of historscal and cultural monuments of Ukraine as objects of architectural and town-planning inheritance of historical cities. As separate objects of cultural legacy of architectural and town-planning monuments in historical cities are in indissoluble connection between itself, must light up in a complex with historscal and cultural legacy on the whole and need the proper providing of complexity of their guard.