Торгівельний інвентар X — початку XI ст. зі Шестовицького археологічного комплексу - Скороход, В. (Ніжинська старовина, 2010)
У статті аналізуються знахідки важків, фрагментів терезів і гаманця, що були виявлені в курганах і на території поселення Шестовиця, внаслідок чого простежується скандинавський вплив на формування торгової системи, що підтверджує зв’язок Шестовицького комплексу з іншими торгово-ремісничими поселеннями Русі та Північної Європи в Х – на початку ХІ ст. В статье анализируются находки весовых гирек, фрагментов весов и кошелька, которые были выявлены в курганах и на территории поселения Шестовица. В результате чего, прослеживается скандинавское влияние на формирование торговой системы, что подтверждает связь Шестовицкого комплекса с другими торгово-ремесленными поселениями Руси и Северной Европы в Х – начале ХІ вв. Finds of small weights, fragments of scales and purse, from the burial mounds on the territory of the settlement Shestovytsya are analyzed in the article. Scandinavian influence on the formation of the commercial system is traced, which confirms connection of the Shestovytsya complex with other merchant-handicraft settlements in Russ and Nothern Europe in 10 – at the beginning of 11 centuries.