Щоб пам'ятали... (Трагічні долі провінційних музейників Північного Лівобережжя у 20-30-х років XX ст.) - Дмитренко, Н. (Ніжинська старовина, 2010)
У загальних рисах окреслені причини репресій серед музейних працівників та їх наслідки для музейної справи. Ця праця – данина пам’яті десяткам провінційних музейників. Наданий максимально повний список працівників місцевих музеїв Північного Українського Лівобережжя. В общих чертах очерчены причины репрессий среди музейных работников и их последствия для музейного дела. Эта работа – дань памяти десяткам провинциальных музейщиков. Представлен наиболее полный список работников музеев Северного Левобережья Украины. Broadly speaking reasons of repressions are outlined among museum workers and their consequence for museum business. This work is a contribution of memory to ten of provincial museum workers. The most complete list of museum workers of North Left-Bank Dneeper Ukraine is presented.