Виникнення і перший період функціонування метеорологічної станції в Ніжині (1885—1904 роки) - Моціяка, П. (Ніжинська старовина, 2011)
Нарис історії функціонування в Ніжині метеорологічної станції розкриває перший період її існування, коли вказана установа знаходилася у підпорядкуванні Ніжинської класичної гімназії. Охарактеризовані методи й форми метеорологічних спостережень, основні напрацювання й здобутки. Окремо автор зупинився на особистості першого керівника метеостанції – Я.Е. Вінклера. Очерк истории функционирования в Нежине метеорологической станции раскрывает перый период ее существования, когда указанное учреждение находилось в подчинении Нежинской классической гимназии. Охарактеризованы методы и формы метеорологических наблюдений, основные наработки и достижения. Отдельно автор остановился на личности первого руководителя метеостанции – Я.Э. Винклера. The essay of history of functioning in Nizhyn of the meteorological station is exposed by the first period of its existence, when the indicated establishment was in a submission Nizhyn Classic Gymnasium. Methods and forms of meteorological supervisions, basic works and achievements are described. Separately an author was stopped for personality of the first leader of weatherstation – Ya.E. Vinkler.