Перші Філаретівські читання - Павленко, С.; Тарасенко, О. (Сiверянський лiтопис, 2010)
30 жовтня 2009 р. в Чернігові відбувся науковий форум – «Перші Філаретівські читання». Організаторами виступили Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського, Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка і громадська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень». Наукове зібрання започатковане на пошану відомого історика церкви і богослова, ректора Московської духовної академії, архієпископа Ризького, Харківського, Чернігівського Філарета (Гумілевського) (1802 – 1866).