Сучасні способи формування стравохідних анастомозів при операціях з приводу раку стравоходу та кардіального відділу шлунка - Кондрацький, Ю.М.; Ковальчук, А.В.; Кіркілевський, С.І. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2003)
Резюме. У хірургічному лікуванні раку стравоходу (РС) та раку шлунка з поширенням на стравохід ключовою проблемою є спосіб формування стравохідного анастомозу (СА). В огляді літератури всебічно проаналізовано сучасний стан проблеми: досвід провідних клінік світу у використанні ручного та механічного способів формування анастомозу, переваги та недоліки цервікальних і внутрішньоплевральних анастомозів. Окремо викладені відомості про найновіші відеоендоскопічні технології у лікуванні РС, а також — про безшовні методики формування СА.

Ключові слова: рак стравоходу, рак шлунка з поширенням на стравохід, стравохідний анастомоз, ручний анастомоз, механічний анастомоз, апарат для зшивання, неспроможність швів анастомозу, рубцева стриктура анастомозу, рефлюкс-езофагіт. Summary. In the operational treatment of esophageal carcinoma (EC) and gastric carcinoma (GC) involving esophagus, the key problem is to form an esophageal anastomosis (EA). The review of literature discusses the modern state of this issue in a comprehensive manner. It presents data on the experience of the world’s leading clinics dealing with the application of manual and mechanical ways of anastomosing, analyzes the advantages and disadvantages of cervical and intrapleural anastomoses. As a separate point, data is presented on the up-to-date video endoscopic technologies in the EC treatment as well as on sutureless methods for EA formation.

Key Words: esophageal carcinoma, gastric carcinoma involving esophagus, esophageal anastomosis, manual anastomosis, mechanical anastomosis, stapling instrument, deficiency of anastomosis, scarry anastomotic stricture, reflux-esophagitis.