Динаміка рівня NK‑клітин у дітей з гострою лімфобластною лейкемією на різних етапах лікування та в період довготривалої ремісії - Дубей, Л.Я. (Онкологія, 2006)
Резюме. Проведено дослідження природних клітин-кілерів (NK-клітин) периферичної крові у 87 дітей, хворих на гостру лімфобластну лейкемію (ГЛЛ), під час програмного лікування та у різні терміни довготривалої ремісії. Виявлено значне зниження рівня NK-клітин під час поліхіміотерапії з приводу ГЛЛ. Тенденція до зростання популяцій NK-клітин виявлена при довготривалій (3–5 років) ремісії, проте їх кількість була значно меншою порівняно з такою в контрольній групі, що свідчить про порушення регенерації цієї ланки імунітету.

Ключові слова: гостра лімфобластна лейкемія, діти, програмна терапія, довготривала ремісія, NK-клітини. Summary. Peripheral blood NK cells from 87 children with acute lymphocytic leukemia (ALL) were studied in the period of program treatment and in various periods of long-term remission. The level of NK cells was found to be considerably decreased during the polychemotherapy of ALL. The population of NK cells tended to increase in a long-term (3 to 5 years) remission of ALL; however, their number was considerably lower compared to the control group suggesting about deficiency in the regeneration of this link of the immunity.

Key Words: acute lymphocytic leukemia, children, program treatment, long-term remission, NK cells.