Результати комплексного лікування хворих на рак молочної залози з використанням аутовакцинотерапії - Скляр, С.Ю. (Онкологія, 2006)
Резюме. Проаналізовано результати використання протипухлинної аутовакцини (ПАВ), яку виготовляли шляхом оброблення аутологічних пухлинних клітин продуктами синтезу В. subtilis 7025 у 245 хворих на рак молочної залози. Встановлено, що включення ПАВ до комплексного лікування як ад’ювантного методу протипухлинної терапії підвищує ефективність останньої (сприяє зниженню частоти рецидивів та метастазів, а також підвищує показники виживаності), поліпшує якість життя хворих порівняно з такими у 261 пацієнтки, яких лікували традиційними методами.

Ключові слова: рак молочної залози, протипухлинна аутовакцина, ефективність лікування, якість життя хворих. Summary. Outcomes are analyzed of the use in 245 breast cancer patients of anti-tumor autovaccine (AAV) which was produced by way of treating autological tumor cells with synthesis products of В. subtilis 7025. It is established that AAV inclusion in the combined treatment as an adjuvant method of anti-tumor therapy improves its efficacy (by way of decreasing the incidence of relapses and metastases, as well as increasing the survival rate) and improves the patients’ quality of life compared to the group of 261 patients who were treated with traditional methods.

Key Words: breast cancer, anti-tumor autovaccine, efficacy of treatment, patients' quality of life.