Ефективність застосування протипухлинної аутовакцини в лікуванні хворих з різною морфологічною структурою раку молочної залози - Зайчук, В.В.; Щепотін, І.Б.; Чешук, В.Є.; Потебня, Г.П.; Лісовенко, Г.С.; Пономарьова, О.В.; Караман, О.М.; Савоста, А.В.; Савцова, З.Д. (Онкологія, 2006)
Резюме. Проаналізовано результати використання у хворих на рак молочної залози (РМЗ) ІІ стадії протипухлинної аутовакцини (ПАВ), яку виготовляли шляхом оброблення аутологічних пухлинних клітин продуктами синтезу B. subtilis 7025 залежно від стадії морфологічної структури РМЗ. Установлено, що застосування ПАВ ефективне у хворих, які мали інфільтративно-долькову та інфільтративно-протокову структуру РМЗ. Доцільність і схеми застосування досліджених ПАВ у лікуванні хворих з інфільтративною криброзно-скірозною структурою РМЗ потребують подальшого дослідження. Для імунологічного моніторингу у вакцинованих хворих на РМЗ доцільно використовувати реакцію гіперчутливості уповільненого типу і показники активності нейтрофільних гранулоцитів.

Ключові слова: рак молочної залози, морфологічна структура, протипухлинна аутовакцина, ефективність. Summary. The paper analyses the results of applying in breast cancer (BC) patients (stage II) an anti-tumor autovaccine (AAV) produced by way of treatment of autological tumor cells with synthesis products of B. subtilis 7025, depending on the stage of the BC morphological structure. It is shown that the use of AAV is efficient in patients with infiltrative lobular and infiltrative ductular BC structures. The appropriateness and schedules of application of the studied AAVs in the treatment of patients with infiltrative fibrous serous BC structure needs further investigation. For immunological monitoring of the vaccinated BC patients, it is advisable to apply delayed skin reaction and measure the activity of heterophilic leukocytes.

Key Words: breast cancer, morphological structure, anti-tumor autovaccine, efficacy.