Дослідження медикаментозної резистентності злоякісних новоутворень ендометрію залежно від агрегації пухлинної патології у родоводах хворих - Бучинська, Л.Г.; Воробйова, Л.І.; Несіна, І.П. (Онкологія, 2005)
Резюме. На операційному матеріалі хворих на рак тіла матки проведено порівняльний аналіз рівнів експресії біомолекулярних маркерів р53 та MDR-1/P-gp, що визначають медикаментозну резистентність. Встановлено, що у злоякісних пухлинах ендометрію експресія білків р53 та MDR-1/P-gp залежить від ступеня диференціювання новоутворення і досягає максимального значення у низькодиференційованих аденокарциномах. При цьому виявлено природну медикаментозну резистентність у пухлинах хворих на рак із обтяженим сімейним анамнезом, яка характеризується достовірно вищим рівнем експресії білка MDR-1/P-gp порівняно з таким у хворих без агрегації онкопатології у родоводах.

Ключевые слова: рак ендометрію, р53, MDR-1/P-gp, природна медикаментозна резистентність, сімейний раковий синдром. Summary. Surgery material from patients with hysterocarcinoma was used for comparative analysis of the expression levels of biomolecular drug resistance markers, such as р53 and MDR-1/P-gp. Expression of р53 and MDR-1/P-gp in malignant endometrial tumors was shown to depend on the differentiation level and be maximum in low-differentiated adenocarcinomas. Moreover, tumors of patients with a burdened familial history are shown to feature a natural resistance to drugs. This resistance is characterized by a higher level of MDR-1/P-gp expression compared to patients without the familial aggregation of tumor pathology.

Key Words: endometrial carcinoma, р53, MDR-1/P-gp, natural drug resistance, family cancer syndrome.