Зв’язок ангіогенезу в карциномах яєчника з експресією Р53 І BRCA1, продукцією ФНП-α та ТФР-β - Ломницька, М.І.; Володько, Н.А.; Барилка, В.А.; Сушельницький, С.І.; Білинський, Б.Т. (Онкологія, 2005)
Резюме. Одночасно досліджували активність ангіогенезу, експресію р53 і BRCA1 в тканині пухлини яєчника, продукцію в первинних культурах тих же пухлин ФНП-α та ТФР-β, а також рівень цих цитокінів у крові пацієнток. Показано, що ФНП-α регулює внутрішньопухлинний ангіогенез при раку яєчника (РЯ) за принципом оберненого зв’язку: у низьких дозах стимулює ангіогенез, а у високих — пригнічує. За участю цього цитокіну створюється сприятливий дозовий фон для одночасної активації внутрішньопухлинного ангіогенезу та гематогенного метастатичного поширення РЯ. Між концентрацією ТФР-β в супернатантах первинних культур РЯ та мікроваскуляризацією пухлини зв’язку не виявлено, однак регуляція ТФР-β ангіогенезу може бути опосередкована активністю медіаторів внутрішньоклітинної передачі сигналу цитокіну. З активацією ангіогенезу в РЯ асоційовані низькі частота та рівень експресії білка BRCA1, а також гіперекспресія білка р53 у клітинах пухлини.

Ключевые слова: ангіогенез, рак яєчника, ФНП-α, ТФР-β, р53, BRCA1. Summary. Studies were performed simultaneously to investigate the activity of angiogenesis, р53 and BRCA1 expression in the ovary cancer (OC) tissue, production of TNF-α and TGF-β in primary cell cultures of the same tumors, as well as the levels of these cytokines in the patients’ blood. TNF-α was shown to regulate the intra-tumor angiogenesis in OC on a feedback basis; i.e. its low concentration stimulates angiogenesis, while its high concentration inhibits it. This cytokine creates a favorable dose environment for simultaneous activation of intra-tumor angiogenesis and hematogenic metastatic dissemination of OC. No link was observed between the concentration of TGF-β in supernatants of OC cell cultures and the tumor microvasculation; however, TGF-β regulation of angiogenesis may be mediated by the activity of mediators of intra-cellular signaling. An activated angiogenesis in OC is associated with low rates and levels of BRCA1 expression as well as hyperexpression of р53 in tumor cells.

Key Words: angiogenesis, ovary cancer, TNF-α, TGF-β, р53, BRCA1.