Відносини між Чернігово-Сіверщиною та половцями в ІІ половині ХІІ ст. (до походу князя Ігоря у 1185 році) - Євстратов, В. (Сiверянський лiтопис, 2010)
На основі досліджень істориків та археологів України, Чернігівщини в статті розглядається виникнення, розвиток Чернігівського, Новгород-Сіверського князівств до ХІІІ століття, їх роль у боротьбі з половцями. Зроблено порівняльний аналіз їх військ (озброєння, тактика). Визначено причини розпаду Половецького ханства. На почве исследований историков и археологов Украины, Черниговщины в статье говорится о возникновении, развитии Черниговского, Новгород-Северского княжеств до ХІІІ века, их роль в борьбе с половцами. Сделано сопоставляющий анализ их войск (вооружение, тактика). Определены причины развала Половецкого ханства. It is based of researches of historians and archeologists of Ukraine and Chernihiv Region, in the article it is spoken about appearing, development of Chernihiv Region, the Novgorod Siverskyi Principality before XIII century, their role of struggle against Pole’tribes. It has done the comparing analyze of their armies: armaments, tactics. It has determined the courses of ruining of Pole’s state.