Вплив місцевих штамів Rhizobium leguminosarum bv. viciae на рослини гороху посівного - Стамбульська, У.Я.; Лущак, В.І. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2008)
Вивчали вплив інокуляції бульбочковими бактеріями на ефективність утворення бобово-ризобіального симбіозу та вміст
хлорофілу а у рослинах гороху посівного – Рisum sativum L. Інокуляція насіння бактеріями Rhizobium leguminosarum, штамами RRL9 та RRL11, приводила до збільшення надземної маси рослин і маси
кореневих бульбочок порівняно з інокуляцією іншими місцевими штамами і стандартним штамом Rhizobium leguminosarum 245а. На початкових етапах онтогенезу гороху концентрація хлорофілу а в усіх інокульованих бактеріями рослинах була більшою порівняно з контролем. Изучали влияние инокуляции клубеньковыми бактериями Rhizobium leguminosarum bv. viciae на эффективность
формирования бобово-ризобиального симбиоза и концентрацию хлорофилла а в растениях гороха – Рisum sativum L. Инокуляция семян бактериями Rhizobium leguminosarum, штаммами RRL9 и RRL11, приводила к увеличению надземной массы растений и массы корневых клубеньков по сравнению с инокуляцией другими местными штаммами и стандартным штаммом Rhizobium leguminosarum 245а. На начальных этапах онтогенеза гороха концентрация хлорофилла а у всех инокулированых бактериями растений была выше по сравнению с контролем. Influence of inoculation with nodule bacteria Rhizobium leguminosarum bv. viciae on the efficiency of legume-rhizobium symbiosis formation as well as chlorophyll content in pea plants was
studied. Seed inoculation with bacteria Rhizobium leguminosarum, strains RRL9 and RRL11 resulted in increase of aboveground plant mass and mass of nodules in the comparison with effects of inoculation with other local strains and collection Rhizobium leguminosarum 245a strain. At the initial stages of the pea ontogenesis the concentrations
of chlorophyll a in all inoculated plants was more than in control. The
local wild strains of pea nodule bacteria were effective in legumerhizobium symbiosis formation under specific climate conditions, which
are a natural ecological niche for those bacterial strains.