Розвиток сільського господарства Правобережної України кінця XIX – початку XX ст.: історіографічний аспект - Ярославська, Л. (Сiверянський лiтопис, 2010)
У статті аналізується історіографічний аспект розвитку сільського господарства Правобережної України кінця ХІХ – початку ХХ ст. Автор характеризує науковий доробок кінця ХІХ – початку ХХ ст., даючи оцінку дослідженням, присвяченим вивченню агропромислового комплексу українського Правобережжя у контексті загального аналізу соціально-економічного розвитку російського та українського села. Важливим є аналіз праць щодо таких аспектів аграрних відносин, як землеволодіння, землекористування, використання найманої праці. В статье анализируется историографический аспект развития сельского хозяйства Правобережной Украины конца XIX – начала ХХ в. Автор характеризует научный задел конца ХIХ – начала ХХ вв, давая оценку исследованиям, посвященным изучению агропромышленного комплекса украинского Правобережья в контексте общего анализа социально-экономического развития российского и украинского села. Важным является анализ работ по таким аспектам аграрных отношений, как землевладение, землепользование, использование наемного труда. The historiographical aspect of the agricultural development on the Right-Bank Ukraine at the end of the 19th-the begging of the 20th centuries is analyzed in this article. The author gives the characteristic of the scientific work at the end of the 19th –the beginning of the 20th centuries, giving the valuation to the researches, dedicated to analyzing of the Ukrainian Right-Bank agricultural complex in the context of general analysis of the Russian and Ukrainian villiages’ social and economical development.