Продуктивність праці як елемент світогосподарської диспропорційності - Ромусік, Я.В. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Розглянуто тенденції зміни показника продуктивності праці економіки України в кризовий та докризовий періоди; проведено міжнародні порівняння за показником продуктивності праці за паритетами купівельної спроможності валют. Показано темпи зростання продуктивності праці порівняно з темпами зростання реальної заробітної плати. Значну увагу приділено аналізу відтворювальних процесів за окремими видами діяльності промислового комплексу. Ключові слова: продуктивність праці, диспропорції, відтворювальні процеси, структура випуску, конкурентоздатність, фінансова стійкість. Рассмотрены тенденции изменения показателя производительности труда экономики Украины в кризисный и докризисный периоды; проведены международные сравнения по показателю производительности труда по паритетам покупательной способности валют. Показаны темпы роста производительности труда относительно темпов роста реальной зароботной платы. Значительное внимание уделено анализу воспроизводственных процессов по отдельным видам деятельности промышленного комплекса. Ключевые слова: производительность труда, диспропорции, воспроизводственные процессы, структура выпуска, конкурентоспособность, финансовая стойкость. The paper reviews the trends in changes of labour productivity of Ukraine’s economy in the crisis and before-crisis period; the international comparison of labour productivity indices are made by the purchasing power parities of currencies. The rates of labour productivity growth are shown in the comparison with rates of real wages growth. Considerable attention is paid to the analysis of reproduction processes by some types of economic activity of the production complex. Keywords: labour productivity, disproportions, reproduction processes, structure of production, competitiveness, financial stability, real wages, fixed assets, innovations, industrial production..