Структурно-функціональні порушення мембрани еритроцитів при злоякісних новоутвореннях - Гуніна, Л.М. (Онкологія, 2002)
Резюме. Розглянуто механізми змін структурно-функціонального стану мембран еритроцитів та їх роль у розвитку анемії, мікрогемореологічних порушень, модифікації імунної відповіді, метастазуванні та забезпеченні адекватної реакції на антибластичну терапію злоякісних новоутворень.
Ключові слова: злоякісні пухлини, мембрани еритроцитів, перекисне окиснення ліпідів, анемія, гемореологія, метастазування. Summary. Mechanisms are discussed of changes in the structural and functional state of erythrocyte membrane and their role in the development of anemia, microhemorheologic abnormalities, modifications of the immune response, metastasizing, and adequate response to anti-blastic therapy of malignant neoplasm.
Key Words: malignant tumors, membrane of erythrocytes, peroxide oxidation of lipids, anemia, hemorheology, metastasizing.