Роль синглетно-кисневої терапії в передопераційному протипухлинному лікуванні хворих на місцево-поширений рак прямої кишки - Вівчаренко, Ю.К.; Гресько, І.В.; Костинський, І.Ю.; Нейко, Є.М.; Дацун, А.І. (Онкологія, 2002)
Резюме. Наведені результати клінічної апробації нової методики антибластомної терапії у хворих на місцево-поширений рак прямої кишки. Опромінювання з попереднім проведенням синглетно-кисневої терапії в поєднанні з ентеросорбцією добре переносилося хворими, не зумовлювало збільшення кількості та тяжкості променевих ускладнень; спостерігається тенденція до збільшення числа хворих, у яких досягнуто вираженої регресії новоутворень. Використання розробленої методики не ускладнює технічних умов виконання оперативних втручань і не супроводжується погіршенням перебігу післяопераційного періоду.Ключевые слова: рак прямої кишки, променева терапія, радіомодифікатори, синглетно-киснева терапія, ентеросорбенти. Summary. The paper presents findings of clinical testing of a new method for anti-tumor therapy of patients with locally advanced rectal cancer. It was shown that irradiation accompanied by sessions of singlet oxygen therapy and enterosorbents is well tolerated by patients; it does not increase the frequency and aggravate the severity of radiation-induced complications. The number of patients with an expressed regress of neoplasms increases. The use of this new method neither complicates the surgery technique nor increases the amount of postoperative complications.Key Words: rectal cancer, radiotherapy, radiomodificators, singlet oxygen therapy, enterosorbents.