Номенклатура, гістологічні особливості та диференціальна діагностика гігантоклітинних проліферативних уражень кісток у дітей та підлітків - Григоровський, В.В. (Онкологія, 2002)
Резюме. Гігантоклітинні проліферативні ураження кісток складають збірну групу порівняно часто діагностованих захворювань, неоднорідну як за клініко-радіологічними проявами, так і у морфологічному та гістогенетичному відношенні. На матеріалі гістобіопсійного дослідження 170 патологічних осередків гігантоклітинної пухлини кісток, хондробластоми, телеангіектатичної остеосаркоми, фіброзних гістіоцитом, солітарної та аневризмальної кісткових кіст, метафізарного кісткового дефекту, бурої пухлини гіперпаратиреоїдизму, гігантоклітинної (репаративної) гранульоми розглянуті особливості їх структури, гістогенезу та деякі імуногістохімічні властивості. Наведені визначення цих нозологій у відповідності до Міжнародної гістологічної класифікації ВООЗ (1993) та обговорені питання їх гістологічної диференціальної діагностики.

Ключові слова: гігантоклітинні проліферативні ураження кісток, пухлини та пухлиноподібні ураження кісток, гістопатологія, диференціальна гістологічна діагностика, імуногістохімія. Summary. Giant-cell proliferative bone affections comprise a group of fairly frequent disorders, which is heterogenic in terms of both clinicoradiological manifestations and morphological/histogenetic respects. Peculiarities of their structure, histogenesis, and certain immunohistochemical features were investigated using hystobioptic material from 170 pathologic foci of giant-cell bone tumors, chondroblastomas, telangiectatic osteosarcomas, fibrous histiocytomas, solitary and aneurysmic osteocystomas, metaphysial bone defects, brown tumors of hyperparathyroidism, and giant-cell (reparative) granulomas. Definitions of the above-mentioned nosologies are provided in terms of the WHO International Hystological Classification (1993) and their hystologic differential diagnosis is discussed.

Key Words: giant-cell proliferative bone affections, tumors and tumor-like bone affections, hystopathology, differential hystologic diagnosis, immunohystochemistry.